en-FUTÁS UTÁNI TÉRDFÁJDALOM (1.rész)

19/10/2023

Futás során testsúlyunk hatszorosa terhelődik ízületeinkre. A fájdalom kialakulásában rendkívül sok tényező játszhat szerepet, mint a túlsúly, arthrosis, rheumatoid arthritis, porcsérülések, térdkalács illetve a medence helyzete és az íngyulladás is. Ez utóbbit részleteznénk most. Az íngyulladások közül a leggyakrabban előforduló probléma az ITB szindróma, melyet a comb külső oldalán végig húzódó kötőszövetes lemez (Tractus Iliotibialis) kóros feszessége, túlterheltsége okoz. A csípőtől halad a térd felé és az általa okozott fájdalom a térd külső oldalán jelentkezik, illetve kisugározhat a térd feletti vagy a térd alatti területekre is. Futóknál a folyamatos flexiós-extenziós mozgás (hajlitás-nyújtás) következtében a tapadási pontnál (epic. lat. femur-combcsont külső bütyke) könnyen irritálódhat, ami az ín gyulladásához vezethet.

Mit tehetünk otthon?

  • rendszeres nyújtás-stretching technika alkalmazása futás után, mellyel az ITB zsugorodása, feszessége megelőzhető
  • SMR henger használata futás előtt/után, ami nem csak a feszes izmokat, hanem az azokat behálózó fascia rendszert is lazítja

Miben segíthetnek szekembereink?

  • célzott gyógytorna az izomegyensúly felborulásának helyreállítására
  • masszázsterápia az izomban lévő fájdalmas trigger pontok kezelésére
  • manuálterápiával feloldani és kimozgatni a görcsös, bemerevedett, mozgástartományában beszűkült testrészeket

Előzd meg Te is a futás után kialakuló térd fájdalmakat! 

Ha szeretnéd a fájdalom pontos okát feltárni és professzionális kezelésen részt venni, keresd bizalommal egészségközpontunkat!

Bejelentkezés: +36 30 274 2682