Rehabilitáció

Személyre szabott
mozgásszervi rehabilitációs
kezelések

A Medical Sport szakemberei professzionális, komplex és személyre szabott hátteret biztosítanak a vendégek számára, akár megelőzés szempontjából, akár rehabilitációs célból keresik fel intézményünket. Sokrétű és összehangolt szolgáltatásokkal biztosítjuk a gyógyulását, illetve segítünk a mozgásszervi problémák kialakulásának megelőzésében is.

Bejelentkezés: +36 30 274 2682

Sérülés utáni rehabilitáció normál edzhetőségig

Sportsérülések után többlépcsős folyamat vezet a maximális sportteljesítmény ismételt eléréséhez, ez a folyamat a sportrehabilitáció. Az első lépés a sérült sportoló minél hamarabb történő szakember általi ellátása, ami optimális esetben sportorvos traumatológus által történik. A szakorvosi ellátást követően meg kell bizonyosodni a sérülés súlyosságáról, felállítani a helyes diagnózist. A diagnózist felállítása után, több eshetőség fennállhat, a sérülés jellegétől és súlyosságától függően. Amennyiben műtéti beavatkozásra nincs szükség, úgy pihentetés, fizioterapeuta általi ellátás, vagy a gyógytornásszal történő közös munka kezdődik meg, egészen az egészséges mozgáskép visszaállításáig. Ezt követően a rehabilitációs edzővel folytatódik az együttműködés, amíg sportághoz szükséges izomzati és neuromuszkuláris rendszer készen nem áll a teljes terhelhetőségre.

Milyen sérüléseket kell rehabilitálni?

Sportsérülés minden olyan kóros elváltozás, ami a sportolás folyamán keletkezik, orvosi kezelést igényel, meggátolja a sporttevékenységet és szociális- vagy gazdasági hátrányokkal jár. A sportsérülések lehetnek akut vagy fáradásos sérülések. Az akut sérülések egy jól meghatározható időpontban bekövetkezett makrotrauma hatására jönnek létre. Ezeket okozhatja külső tényező, például, amikor két labdarúgó összerúg, vagy okozhatja belső tényező, például, amikor egy izom olyan erősen megfeszül, hogy a csontról, ahol tapad, leszakítja magát. A sérülést bekövetkeztekor károsodást szenvednek a hajszálerek, melynek következményeképpen vérömleny keletkezik a sérülés helyén.
A vérömlenyek miatt a folyamatban helyi gyulladás keletkezik, majd regeneráció, és végül a remodelláció.

A leggyakoribb akut sérülése:

 • a zúzódások;
 • a rándulások;
 • a szakadások;
 • a ficamok;
 • a törések.

A sérülések másik nagy csoportja a túlterheléses, vagy más néven a fáradásos sérülések. Ezek akkor jönnek létre, amikor ismételten és folyamatosan olyan terhelésnek van kitéve a sportoló, amely nagyobb kárt okoz a szervezetben, mint amekkorát az két edzés között képes helyreállítani (tehát nagyobb a terhelés, mint a szervezet regenerálódó képessége). Így a károk egymásra sokasodnak. 

Ennek eredménye általában:

 • az izomok és az ínak csontos tapadásának gyulladásai,
 • az íngyulladások;
 • az ínhüvelygyulladások;
 • a csonthártyagyulladások;
 • az izomgyulladások;
 • a tömlőgyulladások;
 • a fáradásos törések;
 • a porcfelszín-károsodások;
 • az ízületi kopások.

A rehabilitáció nem csak sportolóknak és sportsérülésekkel rendelkezőknek javasolt.

Nagyon fontos a megelőzés és a fájdalommentes mozgás, legyen az fiatal vagy idős szervezet.


Ismerje meg rehabilitációs eszközeinket

Munkatársaink

Ismerje meg a Medical Sport Rehabilitációs központ profi szakértő csapatát

Támogatóink

Ismerje meg a Medical Sport Rehabilitációs központ munkáját támogató sok éves tapasztalattal rendelkező orvosi csapatát. 

Dr. Hampel Ferenc

Ortopéd-traumatológus szakorvos, szakterülete a csípő és térdprotézisek, térdízületi arthroscopia, váll arthroscopia, kéz és lábkorrekciós műtétek, valamint a gyermekortopédiai vizsgálatok 4 éves kor felett.

Dr. Rodler Endre

Ortopéd sebész, traumatológus, lábsebész specialista, a GFFC (Német Lábsebészeti Társaság) certifikált tagja és referense.

Dr. Majzik Ernő

Sportsebész- traumatológus főorvos. Fő területe sportsérülések ellátása, porcsérülés, szalagszakadás, kezelési terv felállítása, szükség esetén műtéti beavatkozás. Szakterülete a traumatológia, leggyakrabban a térd sérüléseket, elváltozásokat gyógyítja.